sobota, 20 lutego 2016

Ciasteczka migdałowo cytrynowe

Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na ciasteczka migdałowo cytrynowe. Przepis jest dość szybki i prosty nie licząc czasu leżakowania ciasta w lodówce i drogi przez mękę z wałkowaniem. Aby zrobić rzeczone ciasteczka, należy zaopatrzyć się w:
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 15 dkg zmielonych migdałów,
- szczyptę cukru waniliowego,
- szczyptę soli,
- 1 cytrynę (nie od dziś wiadomo, że nie dajemy cytryny do ciasta, ścieramy jedynie z niej skórkę),
- 3 żółtka,
- 25 dkg masła.

Z powyższych składników należy zagnieść ciasto, zawinąć w folię
i schować na 45 minut do lodówki. Następnie wyciągnąć z lodówki srebrną kulę, urywać z niej małe kawałki ciasta, męczyć się z wałkowaniem i wykrawać gwiazdki/serduszka/samolociki lub inne ciekawe kształty. Ciasteczka należy piec w temperaturze 180 stopni przez kwadrans akademicki. Ciasteczka są pyszne, mają ciekawy cytrynowo-słonawy posmak i znikają w okamgnieniu.
 

1 komentarz: