wtorek, 2 września 2014

Makaron z sosem serowo-śmietanowym

Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na kolejne danie z makaronu, które jest bardzo smaczne, sycące i tradycyjnie proste w przygotowaniu. Mianowicie jest to makaron z sosem serowo-śmietanowym.  Jest to modyfikacja dania, które uwielbiam, czyli carbonarry. Moja modyfikacja polega na tym, że nie dodaję jajka i nie zawsze daję boczek.

Aby przygotować danie potrzebujemy tych składników:
- makaron (może być penne/spaghetti/farfalle),
- cebulka,
- 2-3 ząbki czosnku,
- ser pleśniowy Lazur,
- słodka śmietana  30 %,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- kilka listków bazylii,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Tradycyjnie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie tak jak to jest podane na opakowaniu. Obieramy cebulę i czosnek.  Cebulę kroimy w piórka, czosnek na małe krążki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy śmietanę.  W międzyczasie kroimy ser pleśniowy w kostkę (ja używam lazura niebieskiego). Następnie dodajemy ser  i cały czas mieszamy. Odcedzamy ugotowany makaron i wrzucamy na patelnię. Mieszamy makaron z sosem, dodajemy przyprawy.  Wykładamy makaron na talerz i przyozdabiamy kilkoma listkami bazylii oraz pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w połówki lub w ćwiartki. Jeżeli jesteśmy bardzo głodni, możemy zrobić opcję z boczkiem. Jak wybierzemy tę opcję, to nie używamy oliwy z oliwek, a na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, a później postępujemy tak jak napisałam wyżej.
Smacznego.

1 komentarz:

  1. akurat za sosem śmietanowo-serowym nie przepadam, zdecydowanie bardziej wolę pomidorowe. ;) a boczek to lubię jedynie z grilla. ;)
    pozdrawiam.
    http://poprostumadusia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń